Sillen & Makrillen

Kultur - Helsingborg

När Helsingborgs stad tog fram den nya planen för ”Kallis”-området (kallbadhuset), som en del av den stora omdaningen av hela norra strandpromenaden, tog man även beslutet att etablera en tomt för en permanent restaurangbyggnad.
En tomt, genialt placerad norr om det nya kallbadhuset på en fantastisk vacker plats med utsikt över Öresund, Kattegatt, den vackra strandlinjen och med möjlighet till spektakulära solnedgångar!
Sillen & Makrillen som ett antal år drivit en provisorisk sommarrestaurang söder om kallbadhuset fick nu möjligheten att etablera sig på den nybildade fastigheten.

Vi fick av Sillen & Makrillen förtroendet att gestalta och projektleda bygget av den nya restaurangen från start till mål. Måtten på byggnaden var givna och tillsammans med byggherren utvecklade vi en restaurang
med effektiva produktions och biytor till förmån för så rymliga serveringsytor som möjligt. Läget gav en naturligt sluten sydsida med varumottag, teknikutrymmen och personalentré.
Den östra fasaden med huvudentré och de inramade uppglasade fasaderna med stora skjutpartier mot havet och de stora terrasserna i väster och norr.

Byggnaden är uppförd på en betongplatta på mark med en stomme av pelare och balkar av stål kombinerad med bärande ytterväggar. Det låglutandet taket är fribärande från yttervägg till yttervägg och utfört av prefabricerade element med trästomme. Fasaderna har samma laserade träpanel som kallbadhuset kombinerat med svartlackerade aluminiumpartier och plåtdetaljer. Ett skjutbart glastak med stomme av stål och aluminium över den norra terrassen ökar kapaciteten och förlänger användningen av uteytorna.

 

Byggherre: Sillen & Makrillen (SiMak AB)

Byggnadsentreprenör: NCC Helsingborg